Warmtepomp & Geluid

Alles wat u moet weten over Geluid van Warmtepompen

Warmtepompen zijn tegenwoordig een populaire keuze voor huiseigenaren die hun huis willen verwarmen en koelen op een milieuvriendelijke manier. Maar één van de veel voorkomende zorgen bij het overwegen van de aanschaf van een warmtepomp is het geluidsniveau. In dit artikel zullen we in detail ingaan op het geluid van warmtepompen, hoe het wordt gemeten en beoordeeld, en wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw warmtepomp geluidsarm werkt.

Geluidsniveau van warmtepompen

Het geluidsniveau van warmtepompen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type warmtepomp, de fabrikant en de installatie. Het wordt meestal gemeten in decibel (dB). Over het algemeen geldt dat hoe lager het aantal decibels, hoe stiller de warmtepomp werkt.

Soorten Warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, en elk type kan een ander geluidsniveau hebben. De meest voorkomende soorten zijn:

  1. Lucht-lucht warmtepompen: Deze units staan beter bekend als airco’s. Deze installaties halen warmte uit de buitenlucht en blazen deze de woning in.
  2. Lucht-water warmtepompen: Deze pompen halen warmte uit de buitenlucht en verwarmen water voor verwarmingssystemen.
  3. Bodem-water warmtepompen: Deze pompen halen warmte uit de grond en zijn zeer efficiënt.

Geluidsniveau Warmtepomp

Het geluidsniveau van warmtepompen op 1 meter afstand bedraagt ongeveer 50-60 dB. Over wordt het algemeen geldt dat hoe groter de warmtepomp, hoe hoger de geluidsproductie.

Het is belangrijk om te weten dat de classificatie kan variëren afhankelijk van de fabrikant en het model van de warmtepomp.

Wetgeving geluid warmtepomp

De geluidsnorm voor warmtepompen is in April 2021 vastgesteld op 40 dB in de nacht en 45 dB overdag.

Geluidsprestaties verbeteren

Als u zich zorgen maakt over het geluidsniveau van uw warmtepomp, zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen om het stiller te maken.

Locatie

De plaatsing van de warmtepomp is cruciaal. Door de buitenunit op een geschikte locatie te installeren, bij voorkeur op een geluidsdempend platform, kunt u het geluidsniveau aanzienlijk verminderen. Voor geluidsbronnen die in de buitenlucht staan geldt dat de het geluidsniveau afneemt met 6 dB(A) per verdubbeling van de afstand

Regulier Onderhoud

Regelmatig onderhoud is essentieel om ervoor te zorgen dat de warmtepomp efficiënt en stil blijft werken. Het smeren van bewegende onderdelen en het vervangen van versleten componenten kan helpen het geluid te verminderen.

Geluidsisolatie

Het isoleren van de warmtepomp en de omliggende ruimte kan geluidshinder verminderen. Dit kan onder meer worden bereikt door geluidsisolerende panelen en geluiddempende omkastingen te installeren.


Volg onze ontwikkelingen

Schrijf je hieronder in om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

Stilte & Duurzaamheid voor jouw warmtepomp

© 2024 · FluisterBox · Alle rechten voorbehouden.